Parohia Ortodoxă Timişoara Freidorf

 

 

Parohia Timişoara Freidorf nu are un istoric foarte bogat, fiind una dintre parohiile recent infiinţate, însă odată cu dezvoltarea cartierului de- a lungul timpului, a evoluat şi viaţa bisericească.

Astfel, până în data de 1 aprilie 1938 a fost filiala parohiei Utvin, administrată de către preotul Aurel Brancu din Utvin, iar mai apoi, vreme de un an, administraţia parohială a fost încredinţată preotului Constantin Micu şi din 14 octombrie 1939, este amintit preotul Simion Lugojan, venit prin transfer de la parohia Sustra.

În anul 1942, la 1 august, Parohia Freidorf a fost recunoscută oficial de către  Ministerul Cultelor, prin actul cu nr.39604/1942, hotărâre publicată în Monitorul Oficial nr. 167/1942. După un an de zile, Consiliul Eparhial, în sedinţa din 11 martie 1943, îl recunoaşte oficial pe preotul de atunci, Lugojan Simion, în funcţia de paroh, devenind salariat de la  bugetul de stat.

După ce războiul a luat sfârşit, în anul 1945, din donaţia de 300.000 lei a lui Harţiu B. Franghianu, directorul general a Fabricii de Zahăr din Freidorf, se cumpără un teren pentru construcţia unui lăcaş de cult.

Anii grei ai regimului comunist- ateu, dar şi situaţia financiară de după  război au impiedicat construcţia unui nou lăcaş de cult, cu toate acestea s-a făcut un efort şi cu sprijinul Primăriei s-au cumpărat 25.000 de bucati de caramidă arsă pentru viitorul lăcaş de cult. Pentru a reduce cheltuielile chiriei, în anul 1950 se cumpără de la credinciosul Luitz Ioan pentru suma de 100.000 lei capela parohiei, care va fii întrebuinţată pe post de paraclis.

Odata cu venirea Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu, Freidorful devine filiala Parohiei Timisoara IV-Iosefin, serviicile de cult fiind oficiate de preoţii de acolo, prin rotaţie, până după sfinţirea noii biserici, când redevine cu statut propiu independent.

Dezvoltarea Freidorfului, nevoia de un nou lăcaş de cult, se concretizează între anii 1975-1980, când se ridică actuala biserică din cărămidă, în vremea preoţilor Prot.Ioan Nicolici şi Ioan Olaru, cu sprijinul credincioşiilor din Freidorf, Iosefin dar şi contribuţia Centrului Eparhial. Pictura frescă este realizată de către pictorii Ion Sulea Gorj şi Ioan Someşanu.

Sfinţirea Bisericii are loc în data de 6 iulie 1980, de către Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu şi Prea Sfinţitul Timotei Lugojanu (actual arhiepiscop al Aradului) înconjuraţi de un sobor de preoţi .